dostosowanie do infywidualnych potrzeb
dostosowanie do indywidualnych potrzeb
płatność po zrealizowanej usłudze
płatność po zrealizowanej usłudze
Szkolenie otwarte

Chce wiedzieć więcej o żywności

Chce wiedzieć więcej o żywności
Podczas szkolenia uczestnicy poszerzą wiedzę na temat poszczególnych grup środków spożywczych, zwrócą uwagi na skład żywności ze wskazaniem składników i dodatków do żywności, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia oraz zapoznają się z obecnym stanem prawnym odnośnie informowania konsumenta.
PROMOCJA
Udział już od 240,00 zł/os. netto (295,20 zł brutto)
Pobierz PDF Wydrukuj Podziel się na Facebooku Udostępnij na Twitterze

W obecnym stanie prawnym, konsument musi wykazywać się czujnością przy wyborze środków spożywczych. Dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego, liberalne prawo żywnościowe odnośnie dodatków do żywności, zaniechania stosowania obowiązkowych norm branżowych skutkuje zwiększonym znacznie asortymentem produktów spożywczych, których nazwa niewiele mówi już, o jakości.

W procesie wyboru produktów spożywczych o lepszej jakości niezbędne staje się czytanie etykiet, analiza składu surowcowego. Piramida zdrowego żywienia to nie wszystko w obrębie każdej grupy produktów spożywczych można znaleźć takie, które są po prostu bardziej wskazane w naszej diecie.

Podczas szkolenia uczestnicy poszerzą wiedzę na temat poszczególnych grup środków spożywczych, zwrócą uwagi na skład żywności ze wskazaniem składników i dodatków do żywności, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia oraz zapoznają się z obecnym stanem prawnym odnośnie informowania konsumenta.

Szczegóły szkolenia

Program

Program

  1. Jakie obowiązki na producentów żywności wprowadza rozporządzenie o informowaniu konsumentów.
  2. Co można wyczytać z etykiety?
  3. Informacja o produkcie nieopakowanym.
  4. Oświadczenia żywnościowe, – o czym nam mówią.
  5. Sól i cukier, gdzie się ukrywają i co powoduje ich nadmiar.
  6. Chleb, chlebowi nie równy – jak wybrać ten zdrowszy.
  7. Zbożowe produkty śniadaniowe, na co zwrócić uwagę.
  8. Mleko 0%,2%,3,2% tłuszczu, UHT, pasteryzowane, mikrofiltrowane, – które najlepsze?
  9. Twarogi i sery żółte, – jaki skład jest najlepszy dla naszego zdrowia.
  10. Wędliny, – co tam może się znaleźć.
  11. Napój, nektar, sok, – co nazwa mówi o produkcie.
  12. Napoje izotoniczne i energetyzujące.
  13. Ryby i produkty rybne, – które wybierać?
  14. Koncentraty spożywcze – składniki koncentratów wątpliwe pod względem zdrowotnym
  15. Dodatki do żywności, których najlepiej unikać
  16. Akryloamid, – co powoduje, kiedy powstaje, żywności o największej zawartości akryloamidu.
  17. Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych jak je zidentyfikować w żywności.
  18. Jak wybrać zdrowy tłuszcz.

Prelegenci

Prelegenci

Aneta Radłowska-Działo

mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, nauczyciel, szkoleniowiec, konsultant i wdrożeniowiec systemów jakości w przemyśle spożywczym.

Działalność szkoleniową dedykowaną placówkom oświatowym i wychowawczym w dziedzinie żywienia prowadzi od 2009 roku. Zrealizowała ponad 1200 godzin szkoleniowych m.in. w tematach: Higiena żywienia, Systemy jakości GMP/GHP/HACCP w placówkach oświatowych, Zasady układania jadłospisów, Zdrowa dieta w szkole i przedszkolu, Zadania Intendenta w placówkach oświatowych. Prowadzi serwis internetowy ułatwiający generowanie dokumentów GMP/HACCP

Odbiorcy

Odbiorcy

Szkolenie dedykowane jest dla pracowników kuchni szkolnych, przedszkolnych, kucharzy, intendentów, dyrektorów, nauczycieli chcących pogłębić wiedzę o żywności i żywieniu. 

Zamów to szkolenie specjalnie dla swojej firmy (jako szkolenie zamknięte)

Zamów

Skontaktuj się z nami aby dopytać kiedy będziemy to szkolenie organizować ponownie

Wyślij zapytanie
Kontakt w sprawie szkolenia:

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz!

Ogólna infolinia: 0 801 04 45 45

szkolenia@wolterskluwer.pl