Podgląd wydruku ze szczegółami szkolenia
www.szkolenia.wolterskluwer.pl
Webinar kierowany jest do wszystkich osób zajmujących się znakowaniem żywności, w tym w szczególności do:
• pracowników działów jakości firm spożywczych
• pracowników działów marketingu firm spożywczych
• prawników obsługujących firmy spożywcze
• przedstawicieli organów urzędowej kontroli żywności
Podczas webinaru uczestnik dowie się:
- Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu produktu?
- Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu podstawowego składnika?
- Co oznacza „podstawowy składnik”?
- Czy każdy środek spożywczy zawsze musi mieć podstawowy składnik?
- Jak intepretować pojęcia „kraju pochodzenia” i „miejsca pochodzenia”?
- Jakie elementy oznakowania są uznawane za deklarację pochodzenia a jakie nie są?
- W jaki sposób deklarować pochodzenie podstawowego składnika (dozwolone sformułowania, miejsce na etykiecie, wielkość czcionki itd.)?
- Jak znakować w okresie przejściowym?
Podczas webinaru omawiane będą nie tylko konkretne wymogi przewidziane w rozporządzeniach, ale także pokazane zostaną praktyczne przykłady ich stosowania a także propozycje interpretacji w bardziej złożonych i problematycznych przypadkach (np. jaką deklarację przyjąć, kiedy podstawowy składnik pochodzi z więcej niż jednego państwa).
Doktor nauk prawnych (stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie we Włoszech i nostryfikowany na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu); wspólnik i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., z wieloletnim doświadczeniem w doradztwie prawnym dla przedsiębiorstw branży spożywczej; wykładowca prawa żywnościowego na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; członkini Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego; prelegentka na krajowych i zagranicznych konferencjach i trenerka na szkoleniach na temat prawa żywnościowego; autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, m.in. redaktor naukowy i współautorka komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz komentarza do rozporządzenia nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.