Szkolenie online
12:00 22.02.2022

Problemy z wdrażaniem RODO w sklepie internetowym

Problemy z wdrażaniem RODO w sklepie internetowym
BEZPŁATNIE
Szkolenie jest dostępne bezpłatnie dla Klientów wybranych produktów Wolters Kluwer
Cena
49,00 zł/ os netto
(60,27 zł/os brutto)

Szkolenie będzie poświęcone przekrojowemu przedstawieniu najważniejszych problemów prawnych, z jakimi spotykają się e-sklepy stosując RODO. Uczestnicy dowiedzą się, jakie procesy biznesowe realizowane w handlu elektronicznym są istotne z perspektywy ochrony danych osobowych. Prowadzący poświęci dużo uwagi zwłaszcza podstawom prawnym dla przetwarzania danych osobowych w procesie zakładania konta w e-sklepie, wykonywaniu umów zawartych na odległości, rozliczeniu po odstąpieniu od umowy oraz nawiązywaniu kontaktu z klientami.

 

Osobna część szkolenia będzie odnosiła się do działań marketingowych. Przybliżone zostaną możliwe podstawy dla remarketingu, wysyłania newslettera, badania opinii klientów, wysyłania tradycyjną pocztą kodów rabatowych, czy działania marketingowe w mediach społecznościowych. Poruszona będzie także problematyka plików cookies oraz polityki prywatności. To ważne i bardzo aktualne zagadnienia.

Szczegóły szkolenia

Program

Program

Plan szkolenia:

 

  1. kluczowe pojęcia: dane osobowe (w tym m.in. identyfikator internetowy), administrator, powierzenie przetwarzania, profilowanie (w kontekście działalności e-sklepów);
  2. podstawy prawne dla przetwarzania danych osobowych w celu:
  • zawarcia umowy o założenie konta oraz umów sprzedaży,
  • realizacji obowiązków po odstąpieniu od umowy (tzw. zwrotu),
  • odpowiedzi na pytania zadane poprzez formularz kontaktowy;

3. działania marketingowe a RODO:

  • remarketing;
  • marketing w portalach społecznościowych;
  • newsletter;
  • marketing z wykorzystaniem tradycyjnej poczty

4. polityka prywatności oraz pliki cookies.

 

 

Szkolenie jest skierowane w szczególności do:

  • administratorów danych i procesorów (właścicieli e-sklepów, osób odpowiadających za działania marketingowe);
  • prawników doradzających e-sklepom;
  • inspektorów ochrony danych osobowych;
  • przedsiębiorców planujących wejście w e-handel.

Prelegenci

Prelegenci

Witold Chomiczewski

Radca prawny i wspólnik w Lubasz i Wspólnicy – Kancelarii Radców Prawnych sp.k. Lider specjalizacji e-Commerce. Pełnomocnik Izby Gospodarki Elektronicznej ds. legislacji.
Specjalizuje się w prawie IT, danych osobowych i nowych technologii. Ma bogate doświadczenie w obsłudze prawnej przedsiębiorców związanych z e-Commerce. Doradza m.in. spółkom zajmującym się marketingiem internetowym, w tym SEM i performance marketingiem.
Reprezentuje branżę e-commerce w procesach legislacyjnych w Sejmie, Senacie i ministerstwach.
Współautor komentarzy do: ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie niektórych usług świadczonych drogą elektroniczną opartych lub polegających na dostępie warunkowym, ustawy o ochronie baz danych, ustawy o prawach konsumenta, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO) oraz ustawy o ochronie danych osobowych.
Brał udział w projekcie realizowanym na zlecenie Komisji Europejskiej, Study on Liability of Internet Intermediaries, który dotyczył dyrektywy o handlu elektronicznym.

Informacje organizacyjne

Informacje organizacyjne

Termin i czas trwania

Szkolenie odbędzie się 22 lutego 2022r. o godz. 12:00. Potrwa 2 h, max 135 minut.

 

Zapisy

Zapisy prowadzone są do godz. 11:00 w dniu szkolenia.​

Mail z linkiem do szkolenia zostanie wysłany na dzień przed i w dniu szkolenia.

Ze względów bezpieczeństwa rejestracja na webinar jest dwustopniowa i odbywa się w 5 krokach:

  1. Najpierw zaloguj się do Twojego produktu LEX (przycisk Zaloguj się na górze tej strony).
  2. Następnie kliknij w zielony przycisk „Zapisz się”, który pojawi się w prawym górnym rogu na tej stronie mailem i danymi do których jest przypisana licencja Lex.
  3. Po zapisaniu się otrzymasz e-mail potwierdzający rejestrację (nie odpowiadaj na niego).
  4. Dzień przed oraz w dniu szkolenia otrzymasz e-mail z linkiem kierującym do webinaru. Zdarza się, że wiadomości z linkiem do szkolenia trafiają do folderu SPAM. Prosimy o jego sprawdzenie.
  5. Kliknij w link i poczekaj na rozpoczęcie webinaru.

 

Wymagania techniczne
- komputer z procesorem co najmniej 2GHz Pentium 4 oraz 2GB pamięci RAM
- Internet o prędkości pobierania co najmniej 1Mb/s
- dla zapewnienia stabilności połączenia sugerujemy korzystanie z przeglądarki CHROME lub Mozilla Firefox

 

Po szkoleniu

Nagranie webinaru będzie bezpłatnie dostępne w Twoim produkcie LEX. Aby je obejrzeć, kliknij w kategorię Zasoby (menu po lewej stronie ekranu głównego LEX). Następnie wybierz Komentarze i publikacje. Odnośnik do nagrań to kategoria Szkolenia online.

 

 

Dla kogo szkolenie

Dla użytkowników LEX

Szkolenie jest bezpłatne dla Użytwkoników posiadających jeden z poniższych pakietów LEX: 

 

 

Ochrona Danych Osobowych 

 

 

Sprawdź, czy posiadasz jeden z tych produktów. Zaloguj się do LEX i wybierz kategorię Mój LEX w menu po lewej stronie ekranu głównego. Po kliknięciu wyświetli Ci się nazwa produktu/ów LEX, którego jesteś użytkownikiem.

 

Osoby niebędące naszymi klientami (płatne szkolenia)

Jeśli nie jesteś użytkownikiem LEX, serdecznie zapraszamy do płatnego udziału w szkoleniu. Wystarczy, że zapiszesz się na tej stronie, a następnie zapłacisz za szkolenie metodą Dotpay- jedyna metoda płatności za szkolenie jaką realizujemy (kliknij w czerwoną ramkę na górze tej strony). Zapraszamy!

Informacje o cenie i terminach

Cena szkolenia:
49,00 zł/ os netto ( 60,27 zł/os brutto )
Termin i miejsce:
22.02.2022 , 12:00
Czas trwania:
2h

Zgłoszenia

Termin zgłoszeń upływa:
2022-02-22 r.

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz!

Ogólna infolinia: 801 04 45 45

 

Szkolenia:
PL-szkolenia@wolterskluwer.com

 

Szkolenia Progman:
szkolenia.progman@wolterskluwer.pl

 

Szkolenia Kancelaria Notarialna:
PL-szkolenia.zam@wolterskluwer.com

 

Administratorem Twoich danych osobowych, czyli podmiotem decydującym o celach i sposobach ich przetwarzania, jest Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Przyokopowej 33, 01-208 Warszawa. Informujemy, że podanie danych osobowych zawartych w formularzu jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji zapytania objętego formularzem, a także, że przysługują Ci prawa: dostępu do Twoich danych osobowych, ich zmiany (w tym aktualizacji), wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także pozostałe prawa opisane w Polityce prywatności. Dane osobowe podane przez Ciebie będą przetwarzane przez nas w zgodzie z przepisami prawa, w celu realizacji zapytania, a jeśli udzieliłeś określonych zgód – również na podstawie ww. zgody i w celu w jej treści określonym. Nadto, przysługuje nam prawo przetwarzania Twoich danych na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu jako administratora danych, w celach opisanych w Polityce prywatności, w tym celu wykonywania badań i analiz oraz w celach marketingowych (marketing bezpośredni własnych produktów). Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi informacjami dostępnymi w Polityce prywatności, w tym dot. okresów przechowywania danych i kategorii odbiorców danych. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Twojej dyspozycji pod adresem: pl-ochrona.danych@wolterskluwer.com