dostosowanie do infywidualnych potrzeb
dostosowanie do indywidualnych potrzeb
płatność po zrealizowanej usłudze
płatność po zrealizowanej usłudze
Szkolenie online
12:00 22.11.2018

Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych

Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych
Bezpłatne
 
Pobierz PDF Wydrukuj Podziel się na Facebooku Udostępnij na Twitterze

Konsumenci coraz częściej poszukują informacji na temat pochodzenia nabywanej żywności. Chcą wiedzieć, jak daleką drogę przebył produkt, zanim trafił na półkę sklepową. Coraz więcej konsumentów interesuje się jednak nie tylko pochodzeniem całego wyrobu, ale także jego głównych składników. 


Kwestia ta od wielu lat była więc przedmiotem prac prawodawcy unijnego i ostatecznie jej regulacja znalazła swój wyraz w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które wprowadziło ogólne wymogi podawania w oznakowaniu informacji na temat kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych a także wskazało, w jakich przypadkach obowiązkowe staje się zadeklarowanie pochodzenia podstawowego składnika. 


W maju 2018 r. zostało przyjęte długo wyczekiwane rozporządzenie wykonawcze do tej regulacji, tj. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiające zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu do reguł dotyczących wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego. 
Rozporządzenie to zacznie obowiązywać dopiero od 1 kwietnia 2020 r. jednak producenci żywności już dziś muszą przygotowywać się na zmiany i w perspektywie planowania sprzedaży dostosowywać oznakowanie swoich produktów do nowych wymogów.

Szczegóły szkolenia

Program

Program


Webinar kierowany jest do wszystkich osób zajmujących się znakowaniem żywności, w tym w szczególności do:


• pracowników działów jakości firm spożywczych
• pracowników działów marketingu firm spożywczych
• prawników obsługujących firmy spożywcze
• przedstawicieli organów urzędowej kontroli żywności

 

Podczas webinaru uczestnik dowie się:


- Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu produktu?
- Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu podstawowego składnika?
- Co oznacza „podstawowy składnik”? 
- Czy każdy środek spożywczy zawsze musi mieć podstawowy składnik?
- Jak intepretować pojęcia „kraju pochodzenia” i „miejsca pochodzenia”?
- Jakie elementy oznakowania są uznawane za deklarację pochodzenia a jakie nie są?
- W jaki sposób deklarować pochodzenie podstawowego składnika (dozwolone sformułowania, miejsce na etykiecie, wielkość czcionki itd.)?
- Jak znakować w okresie przejściowym?

 

Podczas webinaru omawiane będą nie tylko konkretne wymogi przewidziane w rozporządzeniach, ale także pokazane zostaną praktyczne przykłady ich stosowania a także propozycje interpretacji w bardziej złożonych i problematycznych przypadkach (np. jaką deklarację przyjąć, kiedy podstawowy składnik pochodzi z więcej niż jednego państwa).

Partnerzy

Partnerzy

Centrum Prawa Żywnościowego

Prelegenci

Prelegenci

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Doktor nauk prawnych (stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie we Włoszech i nostryfikowany na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu); wspólnik i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., z wieloletnim doświadczeniem w doradztwie prawnym dla przedsiębiorstw branży spożywczej; wykładowca prawa żywnościowego na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; członkini Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego; prelegentka na krajowych i zagranicznych konferencjach i trenerka na szkoleniach na temat prawa żywnościowego; autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, m.in. redaktor naukowy i współautorka komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz komentarza do rozporządzenia nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

Organizator

Organizator

Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o.

Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. jest największym wydawcą publikacji prawniczych i biznesowych na rynku polskim. Od lat dostarcza najwyższej klasy wiedzę, nowoczesne rozwiązania, narzędzia i usługi dla profesjonalistów z branży prawniczej, podatkowej, biznesu, ochrony zdrowia, edukacji, administracji państwowej i samorządowej. Wspiera ich w podejmowaniu kluczowych decyzji tak by mogli działać pewnie i bez obaw. Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. jest częścią międzynarodowego koncernu Wolters Kluwer – globalnej i wiodącej firmy wydawniczej i dostawcy usług informacyjnych.  

 

W ofercie wydawnictwa Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. znajdują się produkty elektroniczne, książki i czasopisma jak również szkolenia online i konferencje.

Informacje organizacyjne

Informacje organizacyjne

Szkolenie online odbędzie się 22 listopada 2018 r. o godzinie 12:00. 

 

Zapisy prowadzone są do godziny 11:00 w dniu szkolenia.​

 

Mail z linkiem do szkolenia zostanie wysłany na dzień przed i w dniu szkolenia.

 

Webinarium jest bezpłatne i przeznaczone dla wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką

Kontakt

Kontakt

Kontakt w sprawie szkolenia:

Organizatorzy i partnerzy

Organizator
Partner

Informacje o cenie i terminach

Cena szkolenia:
Bezpłatne
Termin i miejsce:
22.11.2018 , 12:00
Czas trwania:
1h

Zgłoszenia

Termin zgłoszeń upływa:
2018-11-22 r.
Kontakt w sprawie szkolenia:

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz!

Ogólna infolinia: 801 04 45 45

 

Szkolenia online:
magdalena.karasek@wolterskluwer.com

 

Szkolenia Progman:
szkolenia.progman@wolterskluwer.pl

Szkolenia Kancelaria Notarialna:
PL-szkolenia.zam@wolterskluwer.com