Bądź na bieżąco
Zapisz się na Newsletter!
9:30 Przywitanie uczestników i rozpoczęcie konferencji
9:45-10:30 Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży – rola placówki oświatowej - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Czy żywienie dzieci i młodzieży podczas pobytu w placówce oświatowej ma znaczenie dla ich zdrowia i rozwoju?
- Dlaczego potrzebne są zmiany w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży?
- Jakie błędy w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży popełniamy najczęściej i jak je ograniczyć?
- Jak wykorzystać normy żywienia i wdrożyć zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży?
- Co znaczy jedna porcja produktu?
10:30-11:00 Stanowisko jednostek kontrolujących (Stacje Sanitarno - Epidemiologiczne) w sprawie organizacji zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty:
- Rola żywienia człowieka w zapewnieniu zdrowia publicznego,
- Najczęściej pojawiające się pytania i wątpliwości dotyczące rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r. poz. 1256),
- Procedura kontroli i sankcje karne wynikające z nieprzestrzegania wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r. poz. 1256),
- Zasady racjonalnego żywienia z uwzględnieniem NOWEJ Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016.
11:00-11:40 Prezentacja Prawa Oświatowego i Progman Stołówka.
Mam nawyki, mam wyniki - czyli jak można inaczej patrzeć na żywienie dzieci i młodzieży – Bon Appetit
- Co wspólnego mają talerz, pióro i kałamarz?
- Nowe wytyczne żywieniowe „od kuchni”.
- Edukacja żywieniowa w szkole – ile tak naprawdę to kosztuje?
- Indywidualne potrzeby dietetyczne dzieci szkolnych – horror… czy nowa okazja?
11:40-11:55 Przerwa kawowa
11:55-13:10 Co mówią nowe przepisy i jak je wdrożyć w realiach polskiej szkoły/przedszkola? - Aneta Radłowska Działo
- Wymogi rozporządzenia Ministra Zdrowia dla poszczególnych grup surowców: produktów węglowodanowych, warzyw i owoców (w tym suszonych), soków, produktów mięsnych i rybnych, produktów mlecznych, tłuszczów, przypraw, potraw, soli,
- Przykłady ciast i potraw spełniających wymogi rozporządzenia.
13:10-13:25 Przerwa kawowa
13:25-14:30 Układanie jadłospisów szkolnych/przedszkolnych – propozycje ciekawych rozwiązań praktycznych – Aneta Radłowska-Działo
- Zestawianie posiłków. Dobór surowców i technik kulinarnych z uwzględnieniem wymogów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w tygodniowym jadłospisie,
- Dopasowanie tygodniowych jadłospisów do wymogów w/w Rozporządzenia,
- Praktyczna ankieta sprawdzająca zgodność ułożonych jadłospisów z wymogami prawa.
14:30 Zakończenie konferencji
Celem konferencji jest pogłębienie i usystematyzowanie wiedzy przedstawicieli placówek oświatowych prowadzących żywienie zbiorowe, w zakresie regulacji prawnych organizujących ten proces, jak i nabycie praktycznych umiejętności planowania żywienia zgodnie z aktualnymi wytycznymi Rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Podczas spotkania szczegółowo omówimy m.in.:
- wymogi rozporządzenia Ministra Zdrowia oraz wdrożenie ich w realia polskiej szkoły i przedszkola,
- stanowisko jednostek kontrolujących (Stacje Sanitarno - Epidemiologiczne) w sprawie organizacji zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty,
- zasady planowania jadłospisów i przygotowywania posiłków w stołówkach szkolnych i przedszkolnych,
- outsoursing żywienia – na co musi zwrócić uwagę dyrektor od strony formalno-prawnej.
mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, nauczyciel, szkoleniowiec, konsultant i wdrożeniowiec systemów jakości w przemyśle spożywczym.
Działalność szkoleniową dedykowaną placówkom oświatowym i wychowawczym w dziedzinie żywienia prowadzi od 2009 roku. Zrealizowała ponad 1200 godzin szkoleniowych m.in. w tematach: Higiena żywienia, Systemy jakości GMP/GHP/HACCP w placówkach oświatowych, Zasady układania jadłospisów, Zdrowa dieta w szkole i przedszkolu, Zadania Intendenta w placówkach oświatowych. Prowadzi serwis internetowy ułatwiający generowanie dokumentów GMP/HACCP
Zapytaj o ofertę na szkolenie specjalnie dla twojej firmy (jako szkolenie zamknięte)
Zapytaj o ofertęSkontaktuj się z nami aby dopytać kiedy będziemy to szkolenie organizować ponownie
Wyślij zapytanieMasz pytania? Zadzwoń lub napisz!
Ogólna infolinia: 801 04 45 45
Szkolenia:
PL-szkolenia@wolterskluwer.com
Szkolenia Progman:
szkolenia.progman@wolterskluwer.pl
Szkolenia Kancelaria Notarialna:
PL-szkolenia.zam@wolterskluwer.com