Zmiany w sposobie żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych wprowadzone przepisami prawa

Zmiany w sposobie żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych wprowadzone przepisami prawa
Co to dokładnie oznacza dla kuchni szkolnych i przedszkolnych? Czy można słodzić i solić mając na uwadze tylko preferencje smakowe? O czym mówią normy żywienia? Na te i inne pytania będzie można uzyskać odpowiedzi podczas szkolenia.
W chwili obecnej nie mamy ustalonego terminu szkolenia,
skontaktuj się z nami aby dopytać kiedy będziemy organizować to szkolenie ponownie

Od września 2016 roku zacznie obowiązywać znowelizowane Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Wprowadzone zmiany nie podają wymagań dla poszczególnych grup środków spożywczych. Odnoszą się one do Norm żywienia i nakazują, by posiłki szkolne i przedszkolne były podawane zgodnie z zaleceniami w nich przedstawionymi.

Celem szkolenia jest przedstawienie nowych wymagań prawnych, omówienie norm żywienia, wskazanie istotnych zasad racjonalnego, zdrowego żywienia.

Szczegóły szkolenia

Program

Program

  1. Nowe wymagania prawne odnośnie żywienia dzieci, – co się zmienia?
  2. Normy żywienia – zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, średnia norma ważona.
  3. Ilości cukru i soli, tłuszczu dopuszczalne przez normy żywienia.
  4. Zalecenia odnośnie żywienia dzieci – produkty zalecane i niewskazane.
  5. Wymagania instytucji kontrolujących.
  6. Przykładowy jadłospis.
  7. Znakowanie żywności przygotowywanej w kuchniach szkolnych i przedszkolnych – wymagania prawne

Prelegenci

Prelegenci

Aneta Radłowska-Działo

mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, nauczyciel, szkoleniowiec, konsultant i wdrożeniowiec systemów jakości w przemyśle spożywczym.

Działalność szkoleniową dedykowaną placówkom oświatowym i wychowawczym w dziedzinie żywienia prowadzi od 2009 roku. Zrealizowała ponad 1200 godzin szkoleniowych m.in. w tematach: Higiena żywienia, Systemy jakości GMP/GHP/HACCP w placówkach oświatowych, Zasady układania jadłospisów, Zdrowa dieta w szkole i przedszkolu, Zadania Intendenta w placówkach oświatowych. Prowadzi serwis internetowy ułatwiający generowanie dokumentów GMP/HACCP

Odbiorcy

Odbiorcy

Szkolenie dedykowane jest dla pracowników kuchni szkolnych, przedszkolnych odpowiedzialnych za tworzenia jadłospisów: intendentów, dyrektorów szefów/szefowych kuchni, kucharzy/kucharek, pomocy kuchennych.

Informacje organizacyjne

Informacje organizacyjne

Miejsce szkoleń:

Warszawa - Centrum Konferencyjne Golden Floor (Al. Jerozolimskie 123A)

Gdańsk - w trakcie ustalania

Zapytaj o ofertę na szkolenie specjalnie dla twojej firmy (jako szkolenie zamknięte)

Zapytaj o ofertę

Skontaktuj się z nami aby dopytać kiedy będziemy to szkolenie organizować ponownie

Wyślij zapytanie
Kontakt w sprawie szkolenia:

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz!

Ogólna infolinia: 801 04 45 45

 

Szkolenia:
PL-szkolenia@wolterskluwer.com

 

Szkolenia Progman:
szkolenia.progman@wolterskluwer.pl

 

Szkolenia Kancelaria Notarialna:
PL-szkolenia.zam@wolterskluwer.com

 

Administratorem Twoich danych osobowych, czyli podmiotem decydującym o celach i sposobach ich przetwarzania, jest Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Przyokopowej 33, 01-208 Warszawa. Informujemy, że podanie danych osobowych zawartych w formularzu jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji zapytania objętego formularzem, a także, że przysługują Ci prawa: dostępu do Twoich danych osobowych, ich zmiany (w tym aktualizacji), wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także pozostałe prawa opisane w Polityce prywatności. Dane osobowe podane przez Ciebie będą przetwarzane przez nas w zgodzie z przepisami prawa, w celu realizacji zapytania, a jeśli udzieliłeś określonych zgód – również na podstawie ww. zgody i w celu w jej treści określonym. Nadto, przysługuje nam prawo przetwarzania Twoich danych na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu jako administratora danych, w celach opisanych w Polityce prywatności, w tym celu wykonywania badań i analiz oraz w celach marketingowych (marketing bezpośredni własnych produktów). Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi informacjami dostępnymi w Polityce prywatności, w tym dot. okresów przechowywania danych i kategorii odbiorców danych. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Twojej dyspozycji pod adresem: pl-ochrona.danych@wolterskluwer.com